Συντηρητικά καλλυντικών: Είναι απαραίτητα;
Κάθε καλλυντικό προϊόν που περιέχει νερό και οργανικές / ανόργανες ουσίες, πρέπει να προστατευθεί από την ανάπτυξη μικροοργανισμών, μικροβίων και μούχλας που συμβάλλουν στην αποσύνθεση του. Τα συντηρητικά καλλυντικών αναλαμβάνουν αυτή την δύσκολη αποστολή.
Εάν φτιάξεις την συνταγή της γιαγιάς ή μία από τις δεκάδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αυτοπροβάλλονται ως «100% φυσικές», «χωρίς χημικά» κλπ κλπ, το μέγιστο διάστημα που θα παραμείνει ασφαλής εάν δεν της προστεθεί κάποιο συντηρητικό, είναι μέχρι 5 μέρες στο ψυγείο! Μετά θα αναπτύξει μικρόβια που θα είναι επικίνδυνα για εμφάνιση μόλυνσης ή και αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σου.
Δεν μπορείς να δεις τον αόρατο εχθρό και να καταλάβεις μακροσκοπικά πότε πρέπει να πετάξεις το προϊόν. Οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται ραγδαία πριν δώσουν σημάδι εξωτερικής αλλοίωσης.
Για να είναι λοιπόν ασφαλές ένα καλλυντικό προϊόν για χρήση, πρέπει να περιέχει αποτελεσματικό συντηρητικό με συγκεκριμένη διάρκεια, που αποτελεί και την ασπίδα προστασίας του και προσδιορίζει και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος σε κανονικές συνθήκες συντήρησης. Για παράδειγμα, σε συνθήκες ακραίων μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας, η διάρκεια ζωής του καλλυντικού δεν είναι διασφαλισμένη. Εάν αφήσεις την τσάντα με τα αντιηλιακά και τις κρέμες περιποίησης στον ήλιο, στην παραλία ή στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σου που το χτυπάει ο καλοκαιρινός ήλιος, μην είσαι ήσυχη ότι αυτά δεν έχουν αλλοιωθεί.
Στο μικροσκόπιο
Μερικοί από τους όχι τόσο συμπαθητικούς μικροβιακούς οργανισμούς που μπορούν να αναπτυχθούν στις κρέμες και λοσιόν που περιέχουν νερό, προϊόντα γάλακτος, ανθόνερο, κλπ. είναι:
– staphylococcus aureus – gram positive
– Escherichia coli – gram negative
– pseudomonas aeruginosa – gram negative
– candida albicans – yeast
– aspergillus niger – mould
Τα συντηρητικά Parabens
Τα καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης, τόσο αυτά που βρίσκεις στο ράφι του σούπερ μάρκετ, αλλά και αυτά των μεγάλων εταιρειών καλλυντικών προϊόντων, μακιγιάζ και προσωπικής περιποίησης, περιέχουν όλα γκάμα συντηρητικών ουσιών που επιλέγονται για την αποτελεσματικότητα τους αλλά και για την χαμηλή τους τιμή.
Τα συνήθη συντηρητικά είναι τα γνωστά σε όλους μας parabens, που έχουν ενοχοποιηθεί για τοξική δράση και διατάραξη του ενδοκρινολογικού συστήματος, σε περιπτώσεις συστηματικής και εντατικής χρήσης.
Γιατί να επιλέξεις φυσικά καλλυντικά
Υπάρχουν αρκετές πια μάρκες φυσικών καλλυντικών που είναι ασφαλείς στη χρήση, που χρησιμοποιούν συντηρητικά δοκιμασμένα για την αποτελεσματικότητα τους αλλά και για την χαμηλή τοξικότητα τους. Ενδεχομένως μεγαλύτερης κοστολογικής επιβάρυνσης, αλλά χαμηλότερης τοξικότητας και φυσικής προέλευσης. Σαν υπεύθυνος και ενημερωμένος καταναλωτής, πρέπει να κάνεις την έρευνα σου και να επιλέγεις αξιόπιστους παραγωγούς. Εταιρείες, που όντας μικρού μεγέθους διαθέτουν προϊόντα στην αγορά που δεν μειώνουν την ποιότητα και ασφάλεια για λόγους κοστολογίου και λειτουργούν με βάση Καλές Πρακτικές Παραγωγής (Good Manufacturing Practices).
Κατά την διαδικασία παραγωγής, η Seamuse συνεργάζεται με πιστοποιημένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας, δοκιμών και αναλύσεων, για τον έλεγχο ασφάλειας των προϊόντων της προ της τοποθέτησης τους στην αγορά. Για την προστασία των καλλυντικών προϊόντων μας, έχουμε κάνει ευρεία έρευνα με στόχο να επιλέξουμε ένα αποτελεσματικό συντηρητικό για όλο το φάσμα των βακτηρίων και μυκήτων, διατηρώντας ταυτόχρονα την φυσική του προέλευση.
Related posts
Βιολογικά καλλυντικά για παιδιά & ενήλικες: Πως και γιατί τα επιλέγω;
Η αυξημένη επίγνωση για τη φροντίδα της επιδερμίδας κα
Καλλυντικά με αιθέριο έλαιο λεβάντας: Χρήσεις & ιδιότητες
Τα καλλυντικά με αιθέριο έλαιο λεβάντας έχουν γίνει ιδ
Τι είναι το SLS & γιατί δεν πρέπει να υπάρχει στα καλλυντικά
Στον κόσμο της κοσμετολογίας και των προϊόντων προσωπ
Cruelty-free καλλυντικά: Χωρίς δοκιμές σε ζώα
Η συνειδητοποίηση για την ευημερία των ζώων έχει επιφέ
Leave a comment