Καλλυντικά με ή χωρίς άρωμα; Η αλήθεια και η υπερβολή

blogΚαλλυντικά με ή χωρίς άρωμα; Η αλήθεια και η υπερβολή

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν έναν θησαυρό από τη φύση, γεμάτο ισχυρές και ευεργετικές ιδιότητες. Προέρχονται από τα αρωματικά μέρη φυτών, όπως τα λουλούδια, τα φύλλα, οι καρποί, οι ρίζες και οι φλοιοί, με εξαγωγή μέσω ατμού ή πιέσεως.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται ευρέως για τις θεραπευτικές, καλλυντικές και αρωματικές τους ιδιότητες. Κάθε έλαιο φέρνει μοναδικές ευεργετικές δράσεις, όπως ανακούφιση από το άγχος, ενίσχυση της ενέργειας, βελτίωση της διάθεσης, και φροντίδα του δέρματος.

Τα αρωματικά στο στόχαστρο

Διάφανο μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο, διακοσμημένο με λουλούδια - seamuseΟλοένα και περισσότερες δημοσιεύσεις, αναρτήσεις στα social media και στον περιοδικό τύπο ακόμη, τοποθετούνται ενάντια στη χρήση αρωματικών ουσιών στα καλλυντικά προϊόντα. Όχι χωρίς σωστό και δίκαιο λόγο.

Τα μεν αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα ερεθιστικά, ακόμη και αλλεργιογόνα και δεν ενδείκνυται η χρήση τους παρά μόνο σε διαλυμένη μορφή μέσα σε κάποιο έλαιο, όπως αμυγδαλέλαιο, ή σταφυλέλαιο. Μερικά, όπως τα κιτρώδη, δημιουργούν φωτοευαισθησία εάν υπάρξει έκθεση στον ήλιο. Τα πιο γνωστά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες, είναι η λεβάντα, δυόσμος, έλαιο τεϊόδενδρου, πορτοκαλιού και λεμονιού. Πάντα όμως πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση τόσο στο δέρμα όσο και στην εισπνοή.

Στα καλλυντικά προϊόντα, κυρίως για λόγους οικονομίας αλλά και τεχνικών δυνατοτήτων σε απόδοση μεγάλης γκάμας αρωματικών συνθέσεων, έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση των συνθετικών αρωμάτων.

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν μια πηγή φυσικής ευεξίας και ομορφιάς, με τα προϊόντα της Seamuse να ξεχωρίζουν για την υψηλή τους ποιότητα. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το ενυδατικό μπαλμ χειλιών με αιθέρια έλαια μανταρινιού και πορτοκαλιού.

Ενυδατικό μπαλμ για τα χείλη με μανταρίνι και πορτοκάλι - Seamuse

Πρόκειται για ένα μπαλμ χειλιών που προστατεύει τα χείλη από την ξηρότητα και προσφέρει υγρασία και ενυδάτωση. Η πλούσια σύστασή του δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ που έχει ευχάριστη, όχι κολλώδη αίσθηση. Αυτό το προϊόν όχι μόνο προσφέρει ενυδάτωση στα χείλη σας αλλά επίσης αφήνει ένα ευχάριστο άρωμα που αναζωογονεί τις αισθήσεις.

Άλλο ένα προϊόν είναι το σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά με λεμονόχορτο & έλαιο τεϊόδεντρου. Περιέχει αιθέρια έλαια λεμονόχορτου και τεϊόδεντρου που έχουν αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και της πιτυρίδας που συνοδεύουν συχνά την λιπαρότητα. Είναι κατάλληλο για συχνή χρήση.

Σαμπουάν για Λιπαρά Μαλλιά - Seamuse

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει την παραγωγή των καλλυντικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ, έχει θέσει αυστηρά όρια χρήσης των συνθετικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συνταγές αρωματικών και οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να τα τηρούν. Βλ. CELEX-32009R1223-EL-TXT και CELEX_32019R0831_EL_TXT. Εάν ένα συστατικό έχει χαρακτηριστεί ερεθιστικό δεν πρέπει να περιέχεται στο καλλυντικό προϊόν σε ποσοστό πάνω από το οριζόμενο στους πίνακες του νόμου, για εκπλενόμενα και μη εκπλενόμενα είδη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναφέρεται ξεχωριστά στην ετικέτα του προϊόντος.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η χρήση των αρωματικών ουσιών είναι αρκετά καλά ελεγχόμενη εντός ΕΕ και οι παραγωγές εταιρείες συνοδεύουν τα είδη με λεπτομερή πιστοποιητικά ως προς τους κανόνες ορθής χρήσης και ασφαλείας των αλλεργιογόνων συστατικών.

Το συμπέρασμα

Από την ορθή και λελογισμένη χρήση στον απόλυτο εξοστρακισμό των αρωματικών στα καλλυντικά, είναι μεγάλη και αμφιλεγόμενη η απόσταση, τουλάχιστον κατά την άποψη μας.
Με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, οι οδηγίες του παραγωγού και παράλληλα γίνονται οι προληπτικοί έλεγχοι σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, η άποψή μας είναι ότι ναι μπορεί να γίνεται χρήση τους στα καλλυντικά.

Στα είδη που προορίζονται για μη πλενόμενη τοποθέτηση στο πρόσωπο, ιδιαίτερα τα προϊόντα που προορίζονται για ευαίσθητο δέρμα, συνιστούμε να μην έχουν καθόλου αρωματικά.
Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής πρέπει να έχει το δικαίωμα επιλογής στο μη αρωματισμένο προϊόν.

Ο κόσμος των αρωμάτων έχει μακρά ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων. Επηρεάζει και συνδέεται με τον ψυχισμό του ανθρώπου, με αναμνήσεις ευχάριστες, ή και δυσάρεστες και κυρίως με συγκεκριμένα συναισθήματα. Απαιτείται όμως εγρήγορση, ώστε αν μην βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, αποφεύγοντας παράλληλα τις υπερβολές.

Related posts

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Search Bar


Χρησιμοποιήστε την παρακάτω μπάρα αναζήτησης για να βρείτε γρήγορα και εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα προϊόντα μας.
Follow and socialize with us
elGreek