Μαστίχα Χίου: Ιδιότητες & χρήση στα καλλυντικά

blogΜαστίχα Χίου: Ιδιότητες & χρήση στα καλλυντικά

Η μαστίχα Χίου, παραδοσιακό προϊόν του νησιού Χίο, αποτελεί μια πολύτιμη φυσική ουσία με εκλεκτές ιδιότητες. Προέρχεται από την αποξήρανση του χυμού του ξύλου της μαστιχόδεντρου (Pistacia lentiscus var. Chia), το οποίο ευδοκιμεί με κύριο τρόπο στο νησί.

Με τον χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα της και την ξεχωριστή αρωματική της νότα, η μαστίχα χρησιμοποιείται ευρέως στη γαστρονομία, την παραδοσιακή ιατρική, αλλά και στην περιποίηση του δέρματος. Είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες, ενώ παράλληλα προσφέρει φυσική φρεσκάδα και αναζωογόνηση.

Η ιστορία της

Από την αρχαιότητα ήδη (1 αι. μ.Χ.) ο Διοσκουρίδης στο σύγγραμμά του ‘Περί Ύλης Ιατρικής’ αναφέρει τις καλλυντικές ιδιότητες της μαστίχας αφού ‘’χαρίζει λάμψη στο δέρμα’ όπως αναφέρει. Αλλά και στο Βυζάντιο η μαστίχα ήταν το απαραίτητο συστατικό των αρωματικών σαπουνιών και γιατροί αυτοκρατόρων όπως ο Αέτιος και ο Ορειβάσιος τη συνιστούσαν στις αυτοκράτειρες γιατί χάριζε λάμψη και διατηρούσε τη νεότητα στα πρόσωπα. οι Γενοβέζοι κυρίαρχοι της Χίου (14-16 αι. μ.Χ) εφάρμοσαν ένα μονοπωλιακό καθεστώς στο εμπόριο της. Τη ίδια τακτική εφάρμοσαν και οι Τούρκοι κατακτητές έως την απελευθέρωση της Χίου (1912). Οι 24 κοινότητες των καλλιεργητών του σχίνου απολάμβαναν σημαντικά προνόμια σαν αντάλλαγμα. H καλλιέργεια συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα, ενώ από το 1997 έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

 

Τι είναι η Μαστίχα Χίου;

Το φυτό της μαστίχας, ο σχίνος, επιστημονικά Pistacia lentiscus, ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, από την Ιβηρική χερσόνησο και τη Γαλλία μέχρι την Τουρκία και το Ισραήλ. Ωστόσο, στο νησί της Χίου και πιο συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού, καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος (συγκεκριμένα Pistacia lentiscus var. Chia), από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα. Μόνο όταν καλλιεργείται στη νότια Χίο το συγκεκριμένο φυτό, τα ‘δάκρυα’ της μαστίχας όταν χαραχθούν, στεγνώνουν και πήζουν με την έκθεση στον αέρα για να παραχθεί η μαστίχα. Η ιδιότητα αυτή δίνει την μοναδικότητα στη Χίο  και ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, ενώ Το μαστιχόδενδρο, είναι θάμνος αειθαλής ύψους 2-3 μέτρων, που αναπτύσσεται αργά και παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του μετά από 40-50 χρόνια, φτάνοντας μέχρι και τα 5 μέτρα ύψος στα ηλικιωμένα φυτά. Τα ειδικά χαρακτηριστικά του εδάφους και του μικροκλίματος, και η παραδοσιακή καλλιέργεια επιφέρουν τελικά ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και διαμορφώνουν τη μοναδικότητα αυτής της ξεχωριστής ρητίνης. Η αρωματική ρητίνη, εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου, με επιφανειακές τομές των παραγωγών.

Ιδιότητες

Η μαστίχα έχει κλινικά αποδεδειγμένες αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Εγγυάται καθαρισμό του δέρματος σε βάθος και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ελέγχει την έκκριση σμήγματος και μειώνει τα προβλήματα λιπαρής επιδερμίδας. Παράλληλα εξασφαλίζει μεγαλύτερη ελαστικότητα και ενυδατώνει σε βάθος. Συμπερασματικά τα καλλυντικά που περιέχουν μαστίχα χαρίζουν υγιή επιδερμίδα επιβεβαιώνοντας τις αρχαίες πεποιθήσεις για τη συνεισφορά της χιακής ρητίνης στην ομορφιά. Από το 2015, η μαστίχα έχει πάρει την μονογραφία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φυσικό φάρμακο μεταξύ άλλων και γιά την επούλωση δερματικών παθήσεων.

Μπάρες χειροποίητων σαπουνιών με μαστίχα

Χειροποίητο Σαπούνι με Πραγματική Ρητίνη Μαστίχας

Η Seamuse είναι περήφανη για το χειροποίητο σαπούνι με πραγματική ρητίνη μαστίχας έχοντας ξεκάθαρα ως κύριο συστατικό τη μαστίχα. Εμπλουτίζοντας το φυσικό, χειροποίητο σαπούνι με μαστίχα, δίνουμε μια ιδιαίτερη υφή ενώ παράλληλα η φυσική ρητίνη διαχέεται σε όλη τη μάζα, οπότε  οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας είναι παρούσες και έτοιμες να επιδράσουν ευεργετικά. Αποφύγαμε την εύκολη λύση του να αρωματιστεί απλά το σαπούνι με αιθέριο ή αρωματικό έλαιο μαστίχας και επιμείναμε στην ενσωμάτωση της ρητίνης στο σώμα του σαπουνιού. Η επεξεργασία αυτή είναι αρκετά σύνθετη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διατηρηθούν οι ιδιότητες μέσα από τη διαδικασία σαπωνοποίησης.

 

Related posts

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Search Bar


Χρησιμοποιήστε την παρακάτω μπάρα αναζήτησης για να βρείτε γρήγορα και εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα προϊόντα μας.
Follow and socialize with us
elGreek