Μανταρίνι Χίου: Μία έκρηξη γεύσης και αρώματος

blogΜανταρίνι Χίου: Μία έκρηξη γεύσης και αρώματος

Το μανταρίνι της Χίου είναι μια πραγματική νησιωτική νοστιμιά που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα και την ποιότητα του εδάφους του νησιού. Με τον χαρακτηριστικό του γλυκό και έντονο άρωμα, το μανταρίνι Χίου ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα και την ισορροπία της γεύσης του.

Τα μανταρίνια της Χίου, που καλλιεργούνται υπό τον ήλιο του Αιγαίου, είναι γνωστά για τον χυμό τους, πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η γλυκύτητα τους και η ευκολία με την οποία ξεφλουδίζονται τα καθιστούν ιδανικά για σνακ, ενώ επίσης χρησιμοποιούνται στη γαστρονομία και τη ζαχαροπλαστική για να προσδώσουν φρεσκάδα και άρωμα σε διάφορες δημιουργίες.

Η προέλευση του μανταρινιού & το μανταρίνι Χίου

Μανταρίνια σε διαφανή μπουκάλια - Seamuse

Προερχόμενο από την Ασία, η ευρύτερη το μανταρίνι (Citrus reticulata) είναι το πιο γλυκό από όλα τα εσπεριδοειδή. Μικρότερο σε μέγεθος και με λεπτότερη φλούδα το απολαμβάνουμε αρκετά στη χώρα μας. Το αιθέριο έλαιό του είναι ήπιο, γλυκό και χαλαρωτικό. Αποτελείται από d- λιμονένιο, γ-τερπινένιο, α- και β- πινένιο και μυρκένιο και είναι πολλαπλά ωφέλιμο για την υγεία μας.

Απο την άλλη το μανταρίνι Χίου είναι ο καρπός δέντρων του είδους Citrus deliciose tenore, και πιο συγκεκριμένα της ποικιλίας «Κοινό Χιώτικο». Η ποικιλία αυτή έχει μεσογειακή καταγωγή, έχει μελετηθεί από το Γάλλο ερευνητή H. Chapot, (Βλ. Παράρτηµα 2 La mandarine “COMMUNE”, Al Awania [Rabat] 5: 29-51, 1962). Φημίζεται για το έντονα χαρακτηριστικό του άρωμα , την ιδιαίτερη γεύση του, το μέγεθος των καρπών και την πλούσια περιεκτικότητα τους σε χυμό.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας την αξία του ως φρέσκου διαλεκτού καρπού, προϊόν αλληλεπίδρασης εδαφικών, κλιματικών και ανθρωπογενών παραγόντων, αλλά και την ταύτιση του με το νησί της Χίου, το αναγνώρισε τον Δεκέμβριο του 2012 ως «Προϊόν Γεωγραφικής Προέλευσης – Π.Γ.Ε.» με την ονομασία «Μανταρίνι Χίου» και περιλαμβάνεται στον κατάλογο µε τα 37 πιο φημισμένα αγροτικά προϊόντα της χώρας. Το Χιώτικο Μανταρίνι είναι γνωστό με αυτή την ονομασία εδώ και πολλές δεκαετίες στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ το εμπόριο του έφερε σημαντική ευημερία στο νησί της Χίου. Η Χίος είναι γνωστή στους αιώνες για τα μοναδικά προϊόντα της (μαστίχα και εσπεριδοειδή), ενώ οι Χιώτες, περήφανοι για τον τόπο και τα αγαθά του, τα αντιμετωπίζουν με σεβασμό, ως στοιχεία του τοπικού πολιτισμού τους. Ο Κάμπος της Χίου αποτελεί την περιοχή του νησιού στην οποία κυρίως μπορεί κανείς να συναντήσει περιβόλια με μανταρίνια και εσπεριδοειδή.

Η διαφορά του Χιώτικου μανταρινιού από την ποικιλία κλημεντίνη και τα άλλα είδη που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά είναι το έντονο άρωμα και η δυνατή γεύση. Το μυστικό του αρώματος του χιώτικου μανταρινιού βρίσκεται στην αυξημένη περιεκτικότητα στα αιθέρια έλαιά του (κυρίως d-λιμονένιο και γ-τερπινένιο).  Το προφίλ του αιθέριου ελαίου από το “Μανταρίνι Χίου”, βάσει αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα που πάρθηκαν κατά τις καλλιεργητικές περιόδους 2005 – 2006 και 2006 – 2007, συμπληρώνεται από τα κάτωθι συστατικά: α-Thujene, α-Pinene, Camphene, β-Pinene, β-Myrcene και ο-Methylanisol, p-Cymene, Linalol kai β-Caryophyllene. Όλες οι ουσίες αυτές είναι πτητικές και συνεισφέρουν στο χαρακτηριστικό άρωμα του Χιώτικου μανταρινιού. Η καλλιέργειά του βρίσκει τις καλύτερες συνθήκες στη Χίο, η οποία έχει τις περισσότερες μέρες χωρίς νέφη σε ολόκληρη τη χώρα. Η φήμη του προϊόντος «Μανταρίνι Χίου» διαδόθηκε ευρέως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος σε συνδυασμό µε την έντονη εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της Χίου με εξαγωγές σε αρκετές αγορές μεταξύ των οποίων της Οδησσού, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης, της Τεργέστης κλπ.

Ιστορικά στοιχεία

Η καλλιέργεια της μανταρινιάς στη Χίο θεωρείται από πολλούς ότι ξεκίνησε από τους Γενοβέζους κατακτητές (1348-1566), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες. Αντιθέτως, υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες του κ. Γ. Χωρέμη ότι οι πρώτες μανταρινιές ήρθαν στο νησί από τον παππού του Γιάννη Κ. Χωρέμη μετά τον παγετό στη Χίο του 1850, σαν είδος ανθεκτικότερο. Καλλιεργήθηκαν αρχικά στα κτήματά του και από εκεί επεκτάθηκε η καλλιέργεια τους σε ολόκληρο τον Κάμπο µε τον εμβολιασμό τους πάνω σε νεραντζιές (Citrus aurantium). Από τους περιηγητές αναφέρεται ότι «τόσο έντονο είναι το άρωμα που ξεχειλίζει από τους οπωρώνες µε μανταρίνι», που η Χίος έχει γίνει γνωστή εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας ως “μυροβόλος” Χίος.

Τα οφέλη του αιθέριου ελαίου μανταρινιού  

  • Αντιγηραντικό: Είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού μας. Λειτουργώντας το ίδιο αποτελεσματικά όσο και η βιταμίνη C, το έλαιο μανταρινιού αποτελεί φυσική θεραπεία κατά των παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως επίσης και από τα εξωτερικά σημάδια της γήρανσης.
  • Αντιφλεγμονώδες: Το κύριο συστατικό του ελαίου μανταρινιού είναι η d- λεμονίνη, η οποίο και αποτελεί περίπου το 75% της χημικής σύστασής του με πολλά οφέλη, μα κυρίως την αντιφλεγμονώδη δράση της αφού μπορεί να καταστείλει την δράση αρκετών πρωτεϊνών και ενζύμων που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.
  • Έχει αντισηπτικέςαντισπασμωδικέςαποτοξινωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες: Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των ραγάδων και συντελεί στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και τη μείωση της κατακράτησης υγρών. Επίσης το έλαιο μανταρινιού είναι πολύ ευεργετικό για την περιποίηση του προσώπου. Έχει αντιρυτιδική δράση και βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής και στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας στο δέρμα.

H Seamuse πιστεύοντας στο Μανταρίνι Χίου, το χρησιμοποιούμε σε διάφορα προϊόντα μας, όπως στο χειροποίητο σαπούνι με άρωμα  Μανταρίνι Χίου, το οποίο είναι ένα μοναδικό προϊόν αφού το έλαιό του αποστάζεται στον ίδιο τον τόπο παραγωγής, τον Κάμπο της Χίου.

Χειροποίητο σαπούνι με έλαιο μανταρινιού - Seamuse

Συνοψίζοντας, το μανταρίνι Χίου αποτελεί έναν θησαυρό που αντικατοπτρίζει τα πλούσια και γοητευτικά χαρακτηριστικά του νησιού. Με μεράκι και επιδεξιότητα, δημιουργούμε αποκλειστικές δημιουργίες που αγκαλιάζουν τη φυσική φρεσκάδα και αρωματική πλούσια γεύση του μανταρινιού. Με κάθε χρήση, αυτά τα χειροποίητα προϊόντα αφηγούνται την ιστορία της τοπικής παράδοσης και προσφέρουν μια μοναδική αίσθηση πολυτέλειας. Ας αφεθούμε στην απόλαυση της ποιότητας και της γευστικής εμπειρίας που μας χαρίζουν, δίνοντας έναν νέο νόημα στην έννοια της χειροποίητης πολυτέλειας.

Related posts

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Search Bar


Χρησιμοποιήστε την παρακάτω μπάρα αναζήτησης για να βρείτε γρήγορα και εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα προϊόντα μας.
Follow and socialize with us
elGreek