Απολέπιση: Όσα πρέπει να ξέρετε για το σώμα & το πρόσωπο

blogΑπολέπιση: Όσα πρέπει να ξέρετε για το σώμα & το πρόσωπο

Έχουμε ξαναμιλήσει για τα scrubs σώματος και την ευεργετική επίδραση τους μέσα από την απολέπιση, στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την ανανέωση της επιδερμίδας.

Υπάρχουν διάφορα scrubs ανάλογα με την υφή τους και την ένταση της απολεπιστικής τους δράσης. Σας προτείνουμε το απαλό Scrub σώματος με φυσική κρυσταλλική ζάχαρη

Scrub Σώματος με Ζάχαρη - Seamuse

και το πιο εντατικό Scrub σώματος με θαλασσινό αλάτι & πράσινο φύκι.

Scrub σώματος με θαλασσινό αλάτι και πράσινο φύκι - Seamuse

Και τα δύο είναι εξαιρετικά προϊόντα και τα συστήνουμε για απολέπιση σώματος, αλλά όπως θα έχετε διαβάσει δεν τα προτείνουμε για απολέπιση προσώπου.

Η μηχανική και η χημική απολέπιση

Ο λόγος είναι ότι η μηχανική απολέπιση δεν ενδείκνυται πραγματικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου, λόγω της μικρο-εκτριβής που δημιουργεί αόρατες στο γυμνό μάτι, μικρές πληγές.

Για το λόγο αυτό έγκριτοι δερματολόγοι και επαΐοντες επί των θεμάτων της περιποίησης δέρματος, συστήνουν τη χημική απολέπιση αντί για τη μηχανική απολέπιση.

Κατ’ αρχήν, να μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την συστηματική απολέπιση:

  • Μικρά εξογκώματα στο δέρμα, που οφείλονται σε ανομοιομορφία της επιδερμίδας
  • Σημάδια από ακμή
  • Δυσχρωμίες που οφείλονται σε έκθεση στον ήλιο ή σε έξαρση ακμής που έχει επουλωθεί.
  • Μαύρα στίγματα
  • Ενεργή ακμή
  • Γήρανση και λεπτές ρυτίδες

Τα AHA και τα BHA

Τα χημικά απολεπιστικά χωρίζονται στα υδατοδιαλυτά (AHA ή α-υδροξυοξέα) και στα λιποδιαλυτά (BHA, ή β-υδροξυοξέα) και έχουν διαφορετική δράση στην επιδερμίδα.

Τα AHA επιδρούν στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας, επιταχύνουν τον ρυθμό απόπτωσης και ενεργοποιούν τον μηχανισμό παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.

Μερικά ΑΗΑ είναι το γλυκολικό οξύ που προέρχεται από το σακχαροκάλαμο, το γαλακτικό οξύ, το ταρταρικό από το σταφύλι και το κρασί, το μηλικό από τα μήλα, το κιτρικό οξύ από τα εσπεριδοειδή κλπ. Το γλυκολικό οξύ είναι αυτό που προτιμούν οι δερματολόγοι.

Συστήνεται η χρήση σκευασμάτων με περιεκτικότητα 5-8% και ανάλογα με την αντίδραση της επιδερμίδας. Συνήθως δημιουργούν ένα ελαφρύ τσίμπημα σαν αίσθηση, που διαρκεί πολύ λίγο.

Δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε την συνιστώμενη χρήση και τη συχνότητα επάλειψης, ώστε να μην δημιουργήσετε ερεθισμό στο δέρμα. Τα σκευάσματα που πωλούνται στο εμπόριο με την παραπάνω συγκέντρωση λειτουργούν ήπια χωρίς να προκαλούν ορατή απολέπιση ή ξεφλούδισμα του δέρματος. Έχουν όμως σημαντική δραστικότητα και με συστηματική χρήση εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιγήρανση της επιδερμίδας.

Σκευάσματα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα (30%) πρέπει να εφαρμόζονται από ειδικούς δερματολόγους σε χώρο ιατρείου και δημιουργούν έντονο ερεθισμό και ξεφλούδισμα. Τα αποτελέσματα βέβαια είναι εντυπωσιακά και πολύ άμεσα. Η επιδερμίδα αναζωογονείται, γίνεται λαμπερή και τα σημάδια από ακμή ή έκθεση στον ήλιο εξασθενούν.
Μπορείτε να διαλέξετε τα AHA που ταιριάζουν καλύτερα στον τύπο του δέρματος σας, λιπαρό, ξηρό, κανονικό, ευαίσθητο.

Τα BHA είναι λιποδιαλυτές ουσίες που εισχωρούν μέσα στους πόρους, όπου διαλύουν το σμήγμα και προλαμβάνουν τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, σπυριών και φλεγμονών ακμής. Το πιο γνωστό είναι το σαλικυλικό οξύ και είναι συστατικό της γνωστής μας ασπιρίνης. Συστείνονται παρασκευάσματα με περιεκτικότητα 2%. Η συστηματική τους χρήση προλαμβάνει τη δημιουργία ακμής και μαύρων στιγμάτων.

Πόσο συχνά κάνουμε χημική απολέπιση;

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζετε τα προϊόντα οξέων φρούτων?
Τα AHA μπορεί να είναι πιο ερεθιστικά από τα BHA και να δημιουργήσουν ερεθισμό και κοκκινίλες εάν υπερβάλλετε στην δοσολογία ή τη συχνότητα. Καλό είναι να τα χρησιμοποιήσετε 2-3 φορές την εβδομάδα κατά την βραδινή σας περιποίηση. Τα BHA είναι πολύ πιο ήπια και μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά χωρίς φόβο.

Τα οξέα φρούτων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί με σκευάσματα βιταμίνης C και ρετινοειδών. Καλό είναι να εναλλάσσονται μέσα στην εβδομάδα με αυτά.

Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Πολύ σημαντικό: με τη χρήση των AHA πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία για να προστατεύσετε το νέο δέρμα που εμφανίζεται. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, συνιστάται η διακοπή τους κατά τους μήνες με έντονη ηλιοφάνεια, από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο. Για μια σωστά προστατευμένη επιδερμίδα σας δίνουμε 5 τρόπους για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα AHA & BHA στο healthline.

Related posts

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Search Bar


Χρησιμοποιήστε την παρακάτω μπάρα αναζήτησης για να βρείτε γρήγορα και εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα προϊόντα μας.
Follow and socialize with us
elGreek