blog

Μανταρίνι Χίου, μία έκρηξη γεύσης και αρώματος

Μανταρίνι Χίου, μία έκρηξη γεύσης και αρώματος

Το μανταρίνι γενικά

Προερχόμενο από την Ασία, η ευρύτερη το μανταρίνι (Citrus reticulata) είναι το πιο γλυκό από όλα τα εσπεριδοειδή. Μικρότερο σε μέγεθος και με λεπτότερη φλούδα το απολαμβάνουμε αρκετά στη χώρα μας. Το αιθέριο έλαιό του είναι ήπιο, γλυκό και χαλαρωτικό. Αποτελείται από d- λιμονένιο, γ-τερπινένιο, α- και β- πινένιο και μυρκένιο και είναι πολλαπλά ωφέλιμο για την υγεία μας.

 

Το «Μανταρίνι Χίου»

Είναι ο καρπός δένδρων του είδους Citrus deliciose tenore, και πιο συγκεκριμένα της ποικιλίας «Κοινό Χιώτικο». Η ποικιλία αυτή έχει μεσογειακή καταγωγή, έχει μελετηθεί από το Γάλλο ερευνητή H. Chapot, (Βλ. Παράρτηµα 2 La mandarine “COMMUNE”, Al Awania [Rabat] 5: 29-51, 1962). Φημίζεται για το έντονα χαρακτηριστικό του άρωμα , την ιδιαίτερη γεύση του, το μέγεθος των καρπών και την πλούσια περιεκτικότητα τους σε χυμό.

 

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας την αξία του ως φρέσκου διαλεκτού καρπού, προϊόν αλληλεπίδρασης εδαφικών, κλιματικών και ανθρωπογενών παραγόντων, αλλά και την ταύτιση του με το νησί της Χίου, το αναγνώρισε τον Δεκέμβριο του 2012 ως «Προϊόν Γεωγραφικής Προέλευσης – Π.Γ.Ε.» με την ονομασία «Μανταρίνι Χίου» και περιλαμβάνεται στον κατάλογο µε τα 37 πιο φημισμένα αγροτικά προϊόντα της χώρας. Το Χιώτικο Μανταρίνι είναι γνωστό με αυτή την ονομασία εδώ και πολλές δεκαετίες στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ το εμπόριο του έφερε σημαντική ευημερία στο νησί της Χίου. Η Χίος είναι γνωστή στους αιώνες για τα μοναδικά προϊόντα της (μαστίχα και εσπεριδοειδή), ενώ οι Χιώτες, περήφανοι για τον τόπο και τα αγαθά του, τα αντιμετωπίζουν με σεβασμό, ως στοιχεία του τοπικού πολιτισμού τους. Ο Κάμπος της Χίου αποτελεί την περιοχή του νησιού στην οποία κυρίως μπορεί κανείς να συναντήσει περιβόλια με μανταρίνια και εσπεριδοειδή.

 

Η διαφορά του Χιώτικου μανταρινιού από την ποικιλία κλημεντίνη και τα άλλα είδη που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά είναι το έντονο άρωμα και η δυνατή γεύση. Το μυστικό του αρώματος του χιώτικου μανταρινιού βρίσκεται στην αυξημένη περιεκτικότητα στα αιθέρια έλαιά του (κυρίως d-λιμονένιο και γ-τερπινένιο).  Το προφίλ του αιθέριου ελαίου από το “Μανταρίνι Χίου”, βάσει αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα που πάρθηκαν κατά τις καλλιεργητικές περιόδους 2005 – 2006 και 2006 – 2007, συμπληρώνεται από τα κάτωθι συστατικά: α-Thujene, α-Pinene, Camphene, β-Pinene, β-Myrcene και ο-Methylanisol, p-Cymene, Linalol kai β-Caryophyllene. Όλες οι ουσίες αυτές είναι πτητικές και συνεισφέρουν στο χαρακτηριστικό άρωμα του Χιώτικου μανταρινιού. Η καλλιέργειά του βρίσκει τις καλύτερες συνθήκες στη Χίο, η οποία έχει τις περισσότερες μέρες χωρίς νέφη σε ολόκληρη τη χώρα. Η φήμη του προϊόντος «Μανταρίνι Χίου» διαδόθηκε ευρέως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος σε συνδυασμό µε την έντονη εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της Χίου με εξαγωγές σε αρκετές αγορές μεταξύ των οποίων της Οδησσού, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης, της Τεργέστης κλπ.

Ιστορία

Η καλλιέργεια της μανταρινιάς στη Χίο θεωρείται από πολλούς ότι ξεκίνησε από τους Γενοβέζους κατακτητές (1348-1566), χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες. Αντιθέτως, υπάρχουν προφορικές μαρτυρίες του κ. Γ. Χωρέμη ότι οι πρώτες μανταρινιές ήρθαν στο νησί από τον παππού του Γιάννη Κ. Χωρέμη μετά τον παγετό στη Χίο του 1850, σαν είδος ανθεκτικότερο. Καλλιεργήθηκαν αρχικά στα κτήματά του και από εκεί επεκτάθηκε η καλλιέργεια τους σε ολόκληρο τον Κάμπο µε τον εμβολιασμό τους πάνω σε νεραντζιές (Citrus aurantium). Από τους περιηγητές αναφέρεται ότι «τόσο έντονο είναι το άρωμα που ξεχειλίζει από τους οπωρώνες µε μανταρίνι», που η Χίος έχει γίνει γνωστή εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας ως “μυροβόλος” Χίος.

 

Τα Οφέλη του αιθέριου ελαίου μανταρινιού  

  • Αντιγηραντικό. Είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού μας. Λειτουργώντας το ίδιο αποτελεσματικά όσο και η βιταμίνη C, το έλαιο μανταρινιού αποτελεί φυσική θεραπεία κατά των παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως επίσης και από τα εξωτερικά σημάδια της γήρανσης.
  • Αντιφλεγμονώδες. Το κύριο συστατικό του ελαίου μανταρινιού είναι η d- λεμονίνη, η οποίο και αποτελεί περίπου το 75% της χημικής σύστασής του με πολλά οφέλη, μα κυρίως την αντιφλεγμονώδη δράση της αφού μπορεί να καταστείλει την δράση αρκετών πρωτεϊνών και ενζύμων που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.
  • Έχει αντισηπτικέςαντισπασμωδικέςαποτοξινωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των ραγάδων και συντελεί στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και τη μείωση της κατακράτησης υγρών. Επίσης το έλαιο μανταρινιού είναι πολύ ευεργετικό για την περιποίηση του προσώπου. Έχει αντιρυτιδική δράση και βοηθάει στην καταπολέμηση της ακμής και στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας στο δέρμα.

H Seamuse πιστεύοντας στο Μανταρίνι Χίου και τις ιδιότητες του, παράγει τη μπάρα σαπουνιού ‘’Μανταρίνι Χίου’’. Είναι ένα μοναδικό προϊόν αφού χρησιμοποιείται αιθέριο έλαιο μανταρινιού Χίου, που αποστάζεται στον ίδιο τον τόπο παραγωγής, τον Κάμπο της Χίου.

Αυθεντικό αιθέριο έλαιο μανταρινιού χρησιμοποιούμε σε διάφορα προϊόντα μας, όπως στην μπάρα σαπουνιού «Μανταρίνι Χίου», Κρέμα προσώπου για φυσιολογικές επιδερμίδες, Αφρόλουτρο για ξηρές επιδερμίδες, Αφρόλουτρο για φυσιολογικές επιδερμίδες.

Τα κείμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της SEAMUSE Ι.Κ.Ε. και δεν επιτρέπεται να αντιγραφούν, να αναπαραχθούν, ή να χρησιμοποιοιηθούν χωρίς την άδεια της. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.