blog

Η στροφή στα καλλυντικά χωρίς άρωμα. Η αλήθεια και η υπερβολή

Η στροφή στα καλλυντικά χωρίς άρωμα. Η αλήθεια και η υπερβολή

Τα αρωματικά στο στόχαστρο

Ολοένα και περισσότερες δημοσιεύσεις, αναρτήσεις στα social media και στον περιοδικό τύπο ακόμη, τοποθετούνται ενάντια στη χρήση αρωματικών ουσιών στα καλλυντικά προϊόντα.

Όχι χωρίς σωστό και δίκαιο λόγο.

Τα μεν αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα ερεθιστικά, ακόμη και αλλεργιογόνα και δεν ενδείκνυται η χρήση τους παρά μόνο σε διαλυμένη μορφή μέσα σε κάποιο έλαιο, όπως αμυγδαλέλαιο, ή σταφυλέλαιο. Μερικά, όπως τα κιτρώδη, δημιουργούν φωτοευαισθησία εάν υπάρξει έκθεση στον ήλιο. Τα πιο γνωστά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες, είναι η λεβάντα, δυόσμος, έλαιο τεϊόδενδρου, πορτοκαλιού και λεμονιού. Πάντα όμως πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση τόσο στο δέρμα όσο και στην εισπνοή.

Στα καλλυντικά προϊόντα, κυρίως για λόγους οικονομίας αλλά και τεχνικών δυνατοτήτων σε απόδοση μεγάλης γκάμας αρωματικών συνθέσεων, έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση των συνθετικών αρωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει την παραγωγή των καλλυντικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ, έχει θέσει αυστηρά όρια χρήσης των συνθετικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συνταγές αρωματικών και οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να τα τηρούν. Βλ. CELEX-32009R1223-EL-TXT και CELEX_32019R0831_EL_TXT
Εάν ένα συστατικό έχει χαρακτηριστεί ερεθιστικό δεν πρέπει να περιέχεται στο καλλυντικό προϊόν σε ποσοστό πάνω από το οριζόμενο στους πίνακες του νόμου, για εκπλενόμενα και μη εκπλενόμενα είδη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναφέρεται ξεχωριστά στην ετικέτα του προϊόντος.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η χρήση των αρωματικών ουσιών είναι αρκετά καλά ελεγχόμενη εντός ΕΕ και οι παραγωγές εταιρείες συνοδεύουν τα είδη με λεπτομερή πιστοποιητικά ως προς τους κανόνες ορθής χρήσης και ασφαλείας των αλλεργιογόνων συστατικών.

Το συμπέρασμα

Από την ορθή και λελογισμένη χρήση στον απόλυτο εξοστρακισμό των αρωματικών στα καλλυντικά, είναι μεγάλη και αμφιλεγόμενη η απόσταση, τουλάχιστον κατά την άποψη μας.
Με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, οι οδηγίες του παραγωγού και παράλληλα γίνονται οι προληπτικοί έλεγχοι σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, η άποψη μας είναι ότι ναι μπορεί να γίνεται χρήση τους στα καλλυντικά.

Στα είδη που προορίζονται για μη εκπλενόμενη τοποθέτηση στο πρόσωπο, ιδιαίτερα τα προϊόντα που προορίζονται για ευαίσθητα δέρματα, συνιστούμε να μην έχουν καθόλου αρωματικά.
Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής πρέπει να έχει το δικαίωμα επιλογής στο μη αρωματισμένο προϊόν.

Ο κόσμος των αρωμάτων έχει μακρά ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων. Επηρεάζει και συνδέεται με τον ψυχισμό του ανθρώπου, με αναμνήσεις ευχάριστες, ή και δυσάρεστες και κυρίως με συγκεκριμένα συναισθήματα. Απαιτείται όμως εγρήγορση, ώστε αν μην βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, αποφεύγοντας παράλληλα τις υπερβολές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *