blog

Συμβουλές για να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του

5 Συμβουλές για να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του

Βήματα ανεξαρτησίας, πότε μπορούν?

Ποια είναι κατάλληλη ηλικία το παιδάκι μου να αρχίσει να αυτοεξυπηρετείται? Να αρχίσει δηλαδή να πλένεται και να ντύνεται μόνο του, να τρώει μόνο του, να μαζεύει τα παιχνίδια του?

Όλοι που έχουμε παιδιά ξέρουμε ότι να επιτύχουμε αυτά τα απλά βήματα ανεξαρτησίας δεν είναι εύκολη διαδικασία.
Στα μάτια μας το μωρό μας είναι πάντα αυτό το γλυκό, ανυπεράσπιστο πλασματάκι που χρειάζεται την συνεχή μας βοήθεια για να επιβιώσει.

Ειδικά σαν νέοι γονείς μας φαίνεται αδύνατο και τρομακτικό να φανταστούμε πώς μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή που θα μπορεί να κάνει δουλίτσες μόνο του. Ο κίνδυνος για την ασφάλεια του μας φαίνεται μεγάλος.

Αυτή η απόλυτη εξάρτηση του μωρού από τη μαμά, ή τον μπαμπά, θρέφει όμως και τον ναρκισσισμό μας. Για να βοηθήσεις το παιδάκι σου να κάνει βήματα ανεξαρτησίας, πρέπει πρώτα-πρώτα να βοηθήσεις τον εαυτό σου να πεισθεί ότι μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει.

Η Μοντεσσοριανή Σχολή

Η Μοντεσοριανή σχολή πρεσβεύει ότι η διαδικασία πρέπει να αρχίσει από τον πρώτο χρόνο της ζωής κιόλας! Για παράδειγμα, τα μωράκια μπορούν να αρχίσουν να τρώνε μόνα τους από οκτώ μηνών και μπορούν να φορέσουν παπουτσάκια χωρίς κορδόνια από 12-15 μηνών! Κάπου σε αυτήν την ηλικία θα δείξουν ενδιαφέρον από μόνα τους να φορέσουν τα παπουτσάκια τους, κάλτσες, παντελόνια και μπλούζες. Οπλιστείτε με πολλή υπομονή, δείξτε τους τις κινήσεις να τα φορέσουν και μην σπεύδετε να τους τα φορέσετε εσείς όταν αργούν! Μόνο όταν βλέπετε ότι εκνευρίζονται όταν δεν μπορούν να καταφέρουν κάτι, μπορείτε να βοηθήσετε λίγο. Θυμηθείτε, ο σκοπός είναι να αποκομίσουν την ικανοποίηση ότι το κατάφεραν μόνα τους!

Απλές ρουτίνες

Μία δραστηριότητα που μπορεί να ξεκινήσει επίσης σε αυτή την ηλικία των 15 μηνών περίπου, είναι το πλύσιμο των χεριών.
Το παιχνίδι με το νερό είναι από τα αγαπημένα στα μικρά και είναι μία ωραία ευκαιρία να ξεκινήσουν να πλένουν τα χεράκια μόνα τους.

Τοποθετείστε ένα σκαμπό μπροστά στον νιπτήρα ώστε να φτάνουν τη βρύση και δείξτε τους πώς γίνεται πλένοντας τα δικά σας χέρια και του μικρού μαζί. Έχετε μπουκάλι με αντλία ή και μικρό σαπούνι που να μπορούν να το πάρουν στα χεράκια τους. Συνεχίστε με ξέβγαλμα και σκούπισμα. Την επόμενη φορά απλά επιβλέψτε, χωρίς να επέμβετε, παρά μόνο για να προλάβετε ατυχήματα, τυχόν πέσιμο, ή πολύ ζεστό νερό κλπ.

Γενικά πρέπει να είστε οπλισμένοι με υπομονή και να περιμένετε αρκετά ατυχήματα, πριν να τελειοποιήσουν την τεχνική τους τα μικρούλια σας. Αρκετές φορές θα πεταχτούν νερά έξω από το νιπτήρα και εσείς με ηρεμία και χωρίς νεύρα πρέπει να τα μαζέψετε.

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας

Εάν κάνετε το λάθος να εκνευριστείτε επειδή δεν έγινε τέλειο το αποτέλεσμα απλά θα είναι μία δυσάρεστη εμπειρία για το παιδάκι σας και θα αποφύγει να ξαναδοκιμάσει.

Αυτό ισχύει για όλα τα βήματα να αναλάβουν την αυτοεξυπηρέτηση τους. Σε ηλικία μετά τα 2 μπορείτε να ενθαρρύνετε στο μπάνιο το τρίψιμο με σφουγγάρι και αφρόλουτρο και το λούσιμο με σαμπουάν που δεν τσούζει τα μάτια. Εννοείται ότι θα είστε παρούσα να επιβλέπετε την ασφάλεια και να διορθώνετε το καλό ξέβγαλμα.

Σιγά σιγά θα τελειοποιούν την τεχνική τους και θα σας εκπλήξουν με τις ικανότητες τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *